L Ö R D A G
Detta behöver du till 4-5 pers:
10 -12 lasagneplattor (gärna färska )
600 gram blandfärs
Smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2-3 dl riven ost, tex. mozarella
Bechamelsås:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar
Så här gör du:
Ställ ugnen på 175-200 grader. Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret.
Blanda sedan i tomatkrossen, chilisåsen och salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör bechamelsåsen.
Smält smöret. Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp.
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig och blanda sedan i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås,
och sedan med lasagneplattor.Varva sedan med sås, köttfärsröra och riven ost, lasagneplattor cirka tre lager av varje.
Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.
Smaklig måltid!
