DAIMCHEESECAKE
När jag kom hem från jobbet i fredags hade våra gäster redan kommit. Månaderna har bara sprungit iväg och våra vänner har vi inte träffat på ett tag på grund av många olika anledningar. Tack för en jättemysig kväll och allt gick ju ganska bra trots att tre barn höll lådan in i det längsta. Nu hoppas jag verkligen inte att det dröjer lika länge tills nästa gång!
Innan jag åkte till jobbet slängde jag ihop denna helt gudomligt goda efterrätten. Ni måste bara testa den!
Det här behöver du till en rund form 25 cm :
3 dubbeldaim
1/2 paket med digestiv
30- 50 gram smör
3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
1 burk karamelliserad mjölk + lite ovispad grädde
Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel.
Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken.
Hacka daimen smått och ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.
Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna.
Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.
Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och daimen i grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Vänd upp allt i formen och ställ in i frysen. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande. Den behöver cirka 5 timmar i frysen innan den stelnat Ta fram kakan en kvart innan servering häll över såsen, skulle såsen vara lite för tjock rör då ut den med en tsk grädde och servera genast.

